Bakkerij Fermento | 072 2001002 | info@fermento.nl | Kennemerstraatweg 6, 1815 LA Alkmaar

Home » OVER ONS
RODI | Collega bij bakkerij Fermento

Bakkerij Fermento

zorg, liefde, trots & passie

GEWOON BIJZONDER

GESTART IN 2016

Een familie van bakkers

HET VERHAAL VAN DICK

Graag stel ik de bakkerij en mijzelf aan jullie voor.

Ik kom uit een familie van bakkers, gestart met mijn grootvader Hermanus die in 1910 een bakkerswinkel in Berkel en Rodenrijs begon. Na mijn opleiding ben ik bij mijn vader in het familiebedrijf gaan werken en heb dit later van hem overgenomen. Op 1 augustus dit 2021 heb ik de bakkerij Fermento overgenomen omdat een bakkerij met winkel en dagbesteding mij bijzonder aanspreekt. 

Naast mijn werk in Alkmaar ben ik in Oeganda actief voor Bake for Life en Bbrood. Bake for Life is een hulporganisatie die kwetsbare mensen een baan aanbiedt in de bakkerijen van de organisatie. Hiermee verdienen zij een “normaal” salaris waardoor ze een kans maken in de harde maatschappij.  

Mijn credo om mij voor Bake for Life in te zetten gaat net zo goed op voor onze bakkerij Fermento: ‘Het is mooi om mensen te helpen zonder te kijken naar hun beperking en ze een baan te bieden waardoor er een toekomst is om voor te leven.’ 

 

Dick van der Breggen

Zorg

Ons met zorg gebakken brood wordt in de bakkerij aan de Kennemerstraatweg 6 gemaakt met duurzaam en lokaal ingekochte biologische grondstoffen. Wij investeren veel tijd, vakmanschap en liefde voor mooie producten in het ontwikkelen van nieuwe producten. Zoals de bananenkoek, een koek met natuurlijke suikers zonder toevoegingen, volledig biologisch en kan zelfstandig worden geproduceerd door een collega. De collega is hier trots op en wij zijn blij dat wij hem hier in een stukje zelfstandigheid kunnen bieden binnen de bakkerij.

Een deel van onze medewerkers, afkomstig van de Raphaëlstichting, werken bij ons in vorm van dagbesteding, zij worden begeleid door onze ervaren bakkers. Sommige collega's wegen bijvoorbeeld het deeg voor de broden af, maken de broden op en snijden ze. Anderen verkopen dit in onze winkel of bezorgen bestellingen bijvoorbeeld met de bakfiets bij u thuis of op kantoor voor uw lunch. Ook worden bestellingen rondgebracht met de auto naar de molens, het ziekenhuis of andere grootafnemers van de bakkerij. Er zijn collega's die zelfstandige functies binnen de bakkerij vervullen, zorg met een gouden randje.

De Raphaëlstichting biedt zorg en dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking.

Liefde

Wij werken wij met ons hart voor onze omgeving, we proberen waar het kan met streek-gebonden, regionale producten te werken. Dit lukt natuurlijk niet altijd maar duurzaamheid staat bij ons altijd voorop. Zo houden we rekening met de productie in de bakkerij waar wij niet op gas bakken maar geheel elektrisch. Onze koeling, rijskast en overige apparatuur is van hoogstaande kwaliteit en weinig milieu belastend.

We verwerken onze oude materialen met plastic en doosjes met bedrukking waarbij oplosmiddelen zijn gebruikt en gaan over op volledig gerecyclede en natuurvriendelijke materialen wat betreft onze verpakkingen. We gaan hier binnenkort meer in de sociaal media over vertellen. We zijn hier bijzonder enthousiast over.

Liefde voor dier en natuur en voor de mens: af en zie je ook ook producten van ver weg zoals onze mooie duurzame broodzak die Dick meebrengt uit Uganda. Waar hij met hart en ziel werkt aan zijn projecten voor Bake for Life. Dit zijn Direct Trade producten waarmee we vrouwen in Uganda ondersteunen die met het maken van deze zakken en tassen een eerlijk loon verdienen.

Trots

Skal Certificering – Biologisch Keurmerk

Wij zijn gecertificeerd bij het Skal en dragen trots het keurmerk voor onze duurzaam, biologisch geproduceerde producten.

Het Skal-keurmerk wordt afgegeven door Skal Biocontrole, de toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. De term biologisch wordt algemeen erkend. Voedingsmiddelen mogen alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De regels worden gebruikt door de Europese overheid. Skal Biocontrole ziet er op toe dat van ieder product, de producenten in de keten deze regels naleven.

Zo kunt u er van op aan dat een biologisch product ook echt biologisch is. Meer informatie over het biologische Skal-keurmerk vindt je op hun website.

"Perfecte balans tussen product en natuur."

CARINA BOON, over het noten rozijnen broodje

Passie

Wij zijn een bakkerij waar we werken met collega’s die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Waar lekker brood en banket wordt gebakken samen met ervaren bakkers die het vak graag doorgeven. Allemaal bakkers en winkelmedewerkers die houden van een goed product en het bakkersvak, geven om kwaliteit en om de klant, weten wat lekker is en wat het betekent om producten te maken van biologische ingrediënten vanaf de basis zonder toevoegingen en trots zijn op het eindproduct .
Daarnaast willen wij een veilige plaats bieden voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Dit doen wij door het creëren van een prettige werkplek, het bieden van duidelijkheid en regelmaat.

Bloem, Water, Gist, Zout, Suiker, Eieren & Boter.
Al deze grondstoffen zijn bij ons biologisch en worden gecontroleerd en hiervan maken we de desem voor ons brood en stellen we de recepturen voor het banket samen. Onze recepten stellen we zelf samen uit basis grondstoffen zodat alles zo natuurlijk mogelijk is.
Dit doen we met passie en plezier, kom zelf eens kijken, onze bakkerij is open voor iedereen die dit wil.

JE KAN ONS HERKENNEN AAN ONS HART. HET STAAT VOOR: BIOLOGISCH, DUURZAAMHEID, ZORG VOOR MENS, NATUUR EN TOEKOMST.

KORTOM EEN EERLIJK PRODUCT

2023 2e prijs NHN Business Award
thema inclusiviteit en diversiteit

Wij zijn open, in ons bedrijf staan medewerkers, de collega's, die anders werken dan de gemiddelde werkende, centraal. Onze vaste medewerkers, bakkers en winkel personeel, werken met hen samen. Zij zien toe op het samen persoonlijke aanpassingen te maken in tempo van het werk, de werkmethodiek en op samen plezier in het werken te houden en dit ook voor de lange termijn. Collega's krijgen de ruimte te leren in hun eigen tempo en maken eigen keuzes op de route die ze willen volgen, zij het het bakkersvak, zij het als winkelbediende of bezorger te worden of een combinatie van deze.

Wat betekent diversiteit en inclusiviteit in de werkruimte?

Wanneer de term diversiteit wordt gebruikt, verwijst het naar een werkomgeving die wordt verrijkt door de perspectieven van onze medewerkers, collega's en andere participanten als zorgverleners, soms ook ouders en verzorgers, klanten en vrijwilligers, die hun verschillende kenmerken omvatten. Dit draagt bij aan het creëren van een werkcultuur waarin iedereen zich even gehoord en betrokken voelt. Ondertussen is inclusie al die beleidslijnen en praktijken die toegang bieden tot kansen en middelen, ongeacht seksuele geaardheid, geslacht of handicap, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het gaat om het geven van gelijke toegang tot kansen en het wegnemen van vooroordelen en discriminatie. Onze bakkerij en winkel biedt hiervoor ultieme mogelijkheden omdat de collega's direct in contact staan met de klant en dit een positieve beïnvloeding heeft tot het wegnemen van deze vooroordelen.

Wat zegt dit over ons:

met aandacht, respect en waardering voor natuur en mens werken aan een goed product, wij doen dit samen.